Hvad betyder pokaler egentlig?

Af adskillige mennesker ses pokaler som et tegn på en særlig formåen inden for et bestemt område. De bruges især i sportsgrene, hvor 1., 2. og 3. pladser typisk belønnes med med pokaler, hvis størrelsesorden hænger sammen med præstationen. Det vil altså sige, at indehaveren af 1. pladsen tit og ofte præmieres med en noget mere prangende pokal end 3. plads-indehaveren, for at tydeliggøre, at det altså er 1. pladsen, der er bedst!

Denne form for præmiering er sådan en stor del af vor tids konkurrencementalitet, at stort set ingen overvejer, hvordan traditionen faktisk er opstået. Undersøger man pokalerne nærmere, er det imidlertid let at se, at den store popularitet og status i realiteten bygger på menneskets genetik.

Som den anerkendte teoretiker Charles Darwin blotlagde med evolutionsteorien, er mennesket nemlig skabt med et naturligt instinkt for overlevelse.

Det er dog ikke ene og alene lig med, at ethvert menneske ubevidst er designet til en kamp for sin egen overlevelse. Det betyder faktisk også, at mennesket underbevidst kæmper for at den bedste af alle og derved en såkaldt ”alfa”. Menneskeracens position som i toppen af fødekæden er på samme vis tilkommet os ved vores intellektuelle overlegenhed, hvorfor overlegenhed er en kvalitet, der helt naturligt ønskes af alle.

Altså betyder det, at pokaler reelt virker motiverende på os mennesker, fordi de udløser et dybereliggende ønske om at være bedst til noget samt respekten, som denne titel giver. Derfor er det slet ikke nogen dårlig idé, når for eksempel folkeskolelærere og sportsinstanser lover pokaler til dem, der klarer sig bedst i en bestemt konkurrence – netop dén gulerod motiverer os nemlig helt naturligt til at kæmpe lige lidt hårdere!

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>